KIRKI

Η Κίρκη ήταν μια πανίσχυρη μάγισσα που «αλυσόδενε» τα θύματα της με μαγικά βότανα και ποτά. Ζούσε στο νησί Αία και συνδέθηκε με τον Οδυσσέα και τη 10χρονη προσπάθεια του να επιστρέψει στην Ιθάκη. Μετά την περιπέτεια με τους Λαιστρυγόνες, ο Οδυσσέας και το πλήρωμά του έφτασαν στο νησί της Κίρκης.


Μια ομάδα με αρχηγό τον Ευρύλοχο ξεκίνησε να εξερευνήσει το νησί. Φτάνοντας στο παλάτι της Κίρκης εκείνη τους καλοδέχτηκε προσφέροντάς τους ένα πλούσιο γεύμα. Ο Ευρύλοχος δεν πέρασε την πύλη του παλατιού. Παρέμεινε έξω με σκοπό να παρατηρήσει και να επέμβει σε περίπτωση που κάτι συνέβαινε στους συντρόφους του μέσα στο παλάτι.


Πράγματι, η τρομερή μάγισσα είχε ποτίσει το φαγητό με μαγικά βότανα. Όλοι οι συνδαιτυμόνες μετατράπηκαν σε γουρούνια. Αντικρίζοντας το φοβερό γεγονός ο Ευρύλοχος έτρεξε πίσω στο πλοίο και τον Οδυσσέα. Ο Οδυσσέας –με τη βοήθεια του Ερμή που του προσφέρει το αντίδοτο στα μάγια της Κίρκης– ξεκινά για το παλάτι της. Εκείνη μόλις τον βλέπει τον ερωτεύεται ακαριαία και θέλει να τον κρατήσει στο νησί της. Ήξερε, όμως ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον να συμβεί.

Γι’ αυτό αποφάσισε να τον βοηθήσει. Με τις εκπληκτικές της δυνατότητες, του έδειξε τον δρόμο για την συντομότερη επιστροφή στη πατρίδα.